ISO vo fotografovaní: Ako funguje a ako to využiť vo svoj prospech pri fotení? – stručne a jasne

od | 1. septembra 2023

Keď sa pustíte do fotografovania, jedným z kľúčových pojmov, ktorý sa rýchlo naučíte, je „ISO“. Ale čo to vlastne je? A ako ovplyvňuje kvalitu vašich fotografií? Čo je ISO? ISO označuje citlivosť snímača fotoaparátu na svetlo. Pôvodne, v ére filmových fotoaparátov, ISO značilo, ako citlivý bol film na svetlo. Dnes, v digitálnom svete, sa týka citlivosti digitálneho snímača. Hodnotu ISO si na svojom fotoaparáte môžete nastaviť podľa vlastného uváženia, aby ste získali fotografiu akú chcete. Ale ako to funguje?

Rôzne hodnoty ISO v rôznych podmienkach

Kedy použiť nižšie ISO (napr. ISO 100 alebo 200)?

Väčšina fotoaparátov má svoje základné ISO nastavenie na týchto nižších hodnotách. Tu je snímač menej citlivý na svetlo, čo je ideálne pre jasné podmienky, ako je slnečný deň. Fotografie, ktoré boli zhotovené pri nižšom ISO majú zvyčajne lepšiu kvalitu a menej nežiadúceho šumu.

Kedy použiť vyššie ISO (napr. ISO 1600, 3200 alebo vyššie)?

V tmavších podmienkach môžete zvýšiť ISO, aby ste zvýšili citlivosť snímača na svetlo. To umožní fotografovať bez blesku v situáciách, kde je menej svetla. Treba však myslieť na to, že vyššie ISO hodnoty môžu spôsobiť viac digitálneho šumu vo vašich fotografiách a to zrejme nechcete.

Vplyv ISO na kvalitu fotografií

Jedným z hlavných účinkov zvýšenia ISO je zvýšený šum, ktorý môže fotografiám dodať zrno alebo môže vyzerať ako malé farebné bodky na fotke. Musím priznať, že aj keď niektorí fotografi využívajú tento šum a dodávajú tým svojim fotkám umelecký charakter, väčšinou sa pokúšame minimalizovať šum, aby sme dosiahli čistý, ostrý obraz.

Kedy zvýšiť ISO?

V zlých svetelných podmienkach: Ak fotíte v interiéri alebo za súmraku vonku a nechcete použiť blesk, zvýšenie hodnoty ISO môže byť riešením, vtedy to naozaj odporúčam, ale treba pozorne sledovať akov eľmi je potrebné ISO zvýšiť.

Pohyblivé objekty: ISO môžete zvýšiť napríklad keď potrebujete rýchlejšiu rýchlosť uzávierky na zachytenie rýchlo sa pohybujúceho objektu a svetlo nie je dostatočné.

ISO je kľúčovou súčasťou trojice nastavení v digitálnom fotografovaní, spolu s rýchlosťou uzávierky a clonou. Pochopenie ISO a jeho vplyvu na vaše fotografie vám umožní lepšie manipulovať so svetlom a dosiahnuť požadovaný výsledok v rôznych svetelných podmienkach. Experimentujte s rôznymi nastaveniami ISO a pozorujte, ako sa mení kvalita vašich obrázkov!

Zdroj obrázka: <a href=“https://www.freepik.com/free-photo/selective-focus-shot-iso-button-digital-camera-with-flip-screen_28741360.htm#page=2&query=camera%20photography&position=20&from_view=search&track=ais“>Image by wirestock</a> on Freepik